Monday, March 19, 2007

No Easy Money

In the last few weeks I received again e-mails with the same story lines. It's about a request of assistance to transfer a huge amount of money out of a certain country for some reasons, and you'll get commission.

I always thought that it's kind of money laundering act, and that I would actually get the money if I decided to give the assistance, which I never did. It turned out to be a lot worse than what I thought.

Here's one of the e-mails:

Dearest
After going through your profile i decided to contact you for friendship and assistance.I am Mr Karim Mamdou with my sister Saleh Mamdou we are the children of late Dr. Tersy Mamdou ,

Our father was poisoned to death by his business associates because of his wealth and during our fathers sickness he called me on his sick bed as his son because our mother died when we was young and told me about the money($12.500.000) he deposited in a bank here in Senegal

That was because of this money he was poisoned that if he die i shall look for some one whom i trust to help us transfer this money out of this country to his account for investment purpose abroad while i will continue my education then the person will be managing the investment.
We are seeking your assistance to help me transfer this money out of this country for our life sake while we will come to meet you to continue our education in your country.

We are looking forward to hear from you and we will be giving you $4.500.000 of this fund for your assistance.As i have every documents that relates to this transfer. Please reply me directely on this my private mail box for more details. karmamdou@yahoo.fr Expecting to hear from you.
Thanks
Mr Karim Mamdou & Sister.


It was an article in the Jakarta Post on March 11 by Colin Bloodworth, a senior financial adviser, that enlightened me. The title is "Great News: I don't Need to Work Anymore".

What would happen if I replied Karim's e-mail, or whoever the hell he is, was that he would ask me details of my bank account, complete with my signature. A few days later I would face a complete disaster. This Mr. Karim Mamdou would use my signature to dry up my savings, with no chance at all to get it back, and no chance to track him down as he could be anywhere in this injustice world.

I suspect that there are many people who had ever been fooled by this kind of tricks, but didn't want to share with others. It's a bitter lesson for those who had ever been trapped, and those who would be. It's a Lesson that there would be no easy money, no easy career path, no easy life. We have to work hard for it. We have to abide by the law of the harvest, to borrow Covey's wisdom.

Now, with that wisdom, I can delete all those junk e-mails with peace in mind. Thanks Colin.


Comments on dearest Guests' Comments
endangwithnadina said...
wow...mas Bambang msh mau baca email gini ya? Kalo aku yg gak dikenal aja udah lsg tak lempar ke spam...gak pernah percaya soalnya...
7:49 AM
penasaran jeng, sejak puluhan tahun yg lalu baru kejawab setelah baca artikel-nya si Colin

manler said...
Kenapa ya kok imel seperti ini selalu dari afrika bilangnya..
4:05 PM
hmmm lebih baik aku gak berspekulasi bung, salam.

Aris Heru Utomo said...
thanks for sharing. saya juga sudah sering yg terima yg beginian. tapi yach saya cuekin aja. you are right gak ada easy money, even no free lunch. salam.
9:09 PM
setelah tahu critanya jadi gak penasaran lagi bung, salam

bleu said...
Many people fell into this trap. I think another version of this is to ask you to transfer small amount of money (to secure your interest) or to offer an amazing investment. All of which related to wealthy or 'royal' families in Africa, like what Manler said.
Looking at it from the other side, though, this could be easy money for Karim Mamdou...
10:03 PM
hmm, would be interesting to know if those persons have ever been caught and jailed...

rievees said...
I know.. tell me about it.. It's anoying to keep having this kind of spam..
10:49 PM
filtering the spam may reduce the quantity but seems once in while it will still come

yodee said...
you know what, just reply his email and see what is he going to say. stall it on giving away your info, ask for his info instead. could be fun :)
10:56 PM
hmmm, i agree, it could be fun...

-FM- said...
udah banyak sekali yang ngirim beginian ke saya. langsung kudeteksi sebagai spam sih biasanya. nggak pernah dibaca sampai selesai.
5:03 AM
yup, buang waktu emang, just to feed my curiosity

NiLA Obsidian said...
ga di indo ga di luar ya....?
orang sek asyek cari2 kesempatan aja nipuin org yg lengah n mudah tergiur....
kalo di bule sono, blom pake hipnotis2 an kayak disini kali ya?
apa hipnotis tembus lewat email? hehe
jaga2 aja....
lewat handphone kan juga dah banyak yg kena......
lama2 hipnotis makin canggih kali bs tembus lewat email2 kyk gini...org jd terbujuk....
waduh mesti cari anti virus hipnotis dong....wuakakakaka
8:45 AM
kalo terbujuk blog bisa gak ya jeng :D

mukuge said...
kalaupun rekening bank dan tabungan selamat, e-mail kita masih bisa kena spam gila2an dan data2 pribadi dijual. Yah, ujung2nya sihm, there's no such thing as a free lunch...
10:26 AM
stuju jeng, kalau pun skarang gratis, pasti ada saatnya untuk bayar...

Nunung said...
kalo aku sih tak anggep spam aja, males baca email gituan, telpon yang ujung2nya ke penipuan banyak juga kok disini.
iya jeng, banyak orang susah atau males cari uang kali ya....

Luigi said...
Memang banyak sekali email2 sampah itu terus masuk... :) Ini udah ada sejak 15 tahun lalu, ada yang dikirimi surat ber-letterhead sangat resmi seperti kop surat kenegaraan segala (soalnya dulu si bapak-ku pernah nerima jaman saya masih SMA)
Staff UN di Liberia juga banyak terima email2 gak penting begitu dan kebijakan administratif udh di keluarkan utk selalu waspada.
In short, there is no such thing of easy money :)
12:51 AM
penyebaran informasi ttg ini tentu berguna utk mengurangi korban2 baru bung. salam.

artja said...
hihihi... emang tuh email ada-ada ajah, tapi kok ya banyak juga yang terpengaruh. saya juga kadang penasaran, terus membacanya. semuanya pasti senada dg yang telah mas aroengbinang ceritakan. tapi, ya itu tadi... kadang orang yang tidak hati-hati atau terlalu besar rasa penasarannya, bisa terjebak.
9:46 AM
ho'oh bung, waspadalah, waspadalah :D

pepeng said...
heleh...ini namanya supem..!!!!
cuek aja broo..!!!
10:01 AM
ok bung, paling juga capek ndiri. salam.

awi said...
no easy money, that's right. banyak banget penipuan kayak gini, semoga nggak ada korban lagi.
1:09 PM
yg punya mental penerabas, mo jalan pintas yg paling rentan jeng.

danudoank said...
ternyata msh beredar yak e-mail macam itu. saya jg pernah dpt, langsung ditandain spam aja ya masuk junk mail. heran emang kok gampang bgt dpt duit kalo ngikutin itu. mana ada sih yak. salam balik. ma kasih dah mampir.
1:42 PM
salam kembali bung, yg seperti ini sampai kiamat kayaknya trus bakalan ada.... sabar deh.

To get updates on the Aroengbinang Project, subscribe feeds here.

19 comments:

  1. wow...mas Bambang msh mau baca email gini ya? Kalo aku yg gak dikenal aja udah lsg tak lempar ke spam...gak pernah percaya soalnya...


    http://endangcinta.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Kenapa ya kok imel seperti ini selalu dari afrika bilangnya..

    ReplyDelete
  3. thanks for sharing. saya juga sudah sering yg terima yg beginian. tapi yach saya cuekin aja. you are right gak ada easy money, even no free lunch. salam.

    ReplyDelete
  4. Many people fell into this trap. I think another version of this is to ask you to transfer small amount of money (to secure your interest) or to offer an amazing investment. All of which related to wealthy or 'royal' families in Africa, like what Manler said.

    Looking at it from the other side, though, this could be easy money for Karim Mamdou...

    ReplyDelete
  5. I know.. tell me about it.. It's anoying to keep having this kind of spam..

    ReplyDelete
  6. you know what, just reply his email and see what is he going to say. stall it on giving away your info, ask for his info instead. could be fun :)

    ReplyDelete
  7. udah banyak sekali yang ngirim beginian ke saya. langsung kudeteksi sebagai spam sih biasanya. nggak pernah dibaca sampai selesai.

    ReplyDelete
  8. ga di indo ga di luar ya....?
    orang sek asyek cari2 kesempatan aja nipuin org yg lengah n mudah tergiur....

    kalo di bule sono, blom pake hipnotis2 an kayak disini kali ya?
    apa hipnotis tembus lewat email? hehe

    jaga2 aja....
    lewat handphone kan juga dah banyak yg kena......
    lama2 hipnotis makin canggih kali bs tembus lewat email2 kyk gini...org jd terbujuk....

    waduh mesti cari anti virus hipnotis dong....wuakakakaka

    ReplyDelete
  9. kalaupun rekening bank dan tabungan selamat, e-mail kita masih bisa kena spam gila2an dan data2 pribadi dijual. Yah, ujung2nya sihm, there's no such thing as a free lunch...

    ReplyDelete
  10. kalo aku sih tak anggep spam aja, males baca email gituan, telpon yang ujung2nya ke penipuan banyak juga kok disini.

    ReplyDelete
  11. Memang banyak sekali email2 sampah itu terus masuk... :) Ini udah ada sejak 15 tahun lalu, ada yang dikirimi surat ber-letterhead sangat resmi seperti kop surat kenegaraan segala (soalnya dulu si bapak-ku pernah nerima jaman saya masih SMA)

    Staff UN di Liberia juga banyak terima email2 gak penting begitu dan kebijakan administratif udh di keluarkan utk selalu waspada.

    In short, there is no such thing of easy money :)

    ReplyDelete
  12. hihihi... emang tuh email ada-ada ajah, tapi kok ya banyak juga yang terpengaruh. saya juga kadang penasaran, terus membacanya. semuanya pasti senada dg yang telah mas aroengbinang ceritakan. tapi, ya itu tadi... kadang orang yang tidak hati-hati atau terlalu besar rasa penasarannya, bisa terjebak.

    ReplyDelete
  13. heleh...ini namanya supem..!!!!
    cuek aja broo..!!!

    ReplyDelete
  14. no easy money, that's right. banyak banget penipuan kayak gini, semoga nggak ada korban lagi.

    ReplyDelete
  15. ternyata msh beredar yak e-mail macam itu. saya jg pernah dpt, langsung ditandain spam aja ya masuk junk mail. heran emang kok gampang bgt dpt duit kalo ngikutin itu. mana ada sih yak. salam balik. ma kasih dah mampir.

    ReplyDelete
  16. si helmi yahya itu mr easy money.. haha

    ReplyDelete
  17. easy money via mail and blog → easy spam, easy block, close or delete it.. :)

    ReplyDelete
  18. saya juga sering nerima email yang kayak beginian dan pernah 1 kali saya balas emailnya ehhh...dia malah minta maaf gitu soalnya saya balas dengan nada sedikit ancaman dan saya takut2i dia hehehe.......
    jaman sekarang mana ada easy money...kalo pingin punya uang banyak yahh kerja....kerja tul gak

    ReplyDelete
  19. I agree with you..there is no such thing as easy money..if you want to have money you have to work hard for it...also this should be a warning to people not to give your bank account number and signature to people you just met especially if you only meet them online.

    ReplyDelete