Sunday, April 01, 2007

Patriotism, Anyone?

When I was a student, back in the early 1980s, I used to wear an army jacket that I bought in a flea-market in Bandung, with a red and white pin of the Indonesian flag attached on it. I also put the flag on the wall of my boarding house, with an Indonesian map adjacent to it.

Whenever I sang or heard Indonesia Raya, the national anthem, quite often my eyes became wet and my heart beat faster, especially when it reached the phrase of "bangunlah jiwanya, bangunlah badannya, untuk Indonesia Raya" (wake the soul up, wake the body up, for the Great Indonesia).

I also used to sing Leo Kristi's songs and played them with my guitar, such as the song of Nyanyian Tanah Merdeka, Anna Rebana, Lewat Kiara Condong, Nyanyian Malam, etc. I felt the spirit, the soul, the pride, as an Indonesian.

But those days are gone now. I have no green army jacket, no pin, no flag, no map, no heart-pounding songs. I rarely hear the Indonesia Raya, but even if I sing probably there will be no soul anymore.

There were two occasions lately, however, that brought those memories back alive.

Last week I had a team building session where we went to Brigade 3234 at Gunung Putri, Bogor, to play paintball game. It pumped my adrenalin faster, and it gave me a little sense of how it could be in war situation where the line between life and death is very thin.

The other occasion was yesterday, when we went to Kelapa Gading Mall to watch Nagabonar-2 movie, starring Deddy Mizwar (the original Nagabonar) and Tora Sudiro as Bonaga, the son. It was not only quite entertaining, but also inspiring. It brought back the lost idea of nationalism and patriotism, even though Bonaga stance towards Japanese investment at the end of the story is debatable. Still, it's a must see movie.

Those two above things that brought the memory of those years back when the red and white flag was still displayed proudly on my jacket. So, what happened with this life? Why there are only few people have ever visited Soekarno-Hatta Monument? Why nobody has ever saluted the Great General Sudirman, or pay respect when they pass the statue? When was the last time we visited the heroes cemetery? Anybody has the red and white flag displayed proudly at home?

Anybody knows the answer? Anybody wants to share what patriotism means today?


Soekarno was a great speaker, very famous in hypnotizing people with his nationalistic speech. Most of people stopped working to listen of what he said through radios across the country.


Hatta was the first vice president, and the most respected people after Soekarno, because of his strong stance towards democracy and economy.


I took the picture of the Great General Soedirman this early Sunday morning, when the street was closed for motorists to allow people to use it for street sports activities. He fought against Dutch occupation with only one lung functioning.


The paintball fighters.


Comments
Nieke,, said...
asikkk.. jadi komentator pertama lagi.. hohoo..
patriotism usually applies to a nation and/or a nation-state, denotes positive and supportive attitudes to a 'fatherland' by individuals and groups..- ini sih versi Wikipedia xP
patriotism means today? ummbbb...
mungkin bisa dibilang memberikan kontribusi dalam "memerdekakan" bangsa sekaligus sebagai wujud melanjutkan kemerdekaan yang telah diraih pejuang2 terdahulu.. [duh, saya berasa seperti putri Indonesia yg dikasih pertanyaan oleh dewan juri xD].. kalo saat ini sih mungkin seperti perjuangan atlet2 yg tanding di luar negeri dengan membawa nama bangsa itu kali ya..
hehe.. kurang mudheng juga sih.. ayoo ayooo, yglain punya definisi dan contoh lain yg lebih "ngena" barangkali? x)
12:59 AM
sratus deh utk jeng nieke; ada banyak cara memang untuk berkontribusi, dan smuanya penting; pertanyaannya apakah smangad kebangsaan itu masih ada; smangad berkorban untuk kejayaan bangsa, bukan kekayaan kluarga atau orang dekat smata....

Ken Albin said...
My father fought in World War 2 with Patton's 3rd Army. I learned from him that patriotism is very overrated.
3:58 AM
i agree with you that it could be overrated. but i also believe that there were and there would be ocassions where it is just appropriate to have it; especially when we still can keep our conscience, instead of just following an order, or fight blindly for the country.

Yoki said...
make our society more stronger...that was cross my mind though
5:46 AM
your right, at the end, we need to make the global society stronger, so we can have a better and safer place to live.

-FM- said...
i'm shocked to find myself do not know the answer right away, HONESTLY, about what happened to patriotism today.
i guess i got to have a deep reflection on that. thanks for writing this.
7:08 AM
another question in my mind was that whether we do really need a charismatic leader such as Soekarno (minus the weaknesses) to wake us up, or whether there is another better way.

ira said...
lets see...mmm...i've got it!
patriotisme itu bangga ama nusa, bangsa, dan bahasa.. (haha! sumpah pemuda sekalee..)
patriotisme itu berjuang untuk tanah air.
terakhir, baca&liat pahlawan olimpiade fisika..wah..itu patriotism today..dan mereka adalah patriot2 bangsa..
9:39 AM
iya jeng, kita kudu bangga dengan smua yg kita punya; kita hanya perlu blajar bagaimana mengelolanya dengan baik; smoga kita gak terlena lagi dg sihir kekayaan alam, dan mulai bekerja keras untuk meraih kekayaan intelektual, seperti para pahlawan fisika itu. salam

yodee said...
patriotism denotes positive and supportive attitudes to a motherland by individuals. so, spending money to shop so that the so-called motherland could get more tax money to build the country, is that patriotism?
10:47 AM
it could be; provided that the motherland needs more of your contribution compared to the country that you are currently living. i think this is the universal version of patriotism

Barry said...
Right on. As the old saying: "We can't appreciate the future unless we know the past"
The challenge now is how we can instill this valuable gift to our next generation. It has become even a harder task to do since many of our young men and women are exposed to a reality of corrupt and selfish people who call themselves as servant of the people.
Though, I hope I will never lose my enthusiasm about this.
11:12 AM
i fully agree on the education side and the neeed to have living example; time will bring us person who can restore people's self respect and dignity; hope that we're still alive

johnorford said...
on the plus patritotism gives a higher sense of community perhaps.
on the negative side at it's core there is a them and us kind of think (like racism).
just wish ppl could have ommunity feelings alone...
8:41 PM
you are right, it's two faces of a blade. we just need to use it wisely.

wieda said...
patriotism? wow.....klo kita bisa jujur pada diri kita sendiri, berbuat baik pada diri kita sendiri dan lingkungan kita....itu sudah patriotism buat ku...
Bener nee mas, sampai saat ini klo aku dengar lagu " tanah air yg tidak kulupakan, kan kukenang sepanjang hidupku, walaupun aku pergi jauh......" rasanya masih merinding....dan itu bukan patriotism rasanya, karena aku lebih cenderung egois..terkenang masa mudaku ortu, saudara2 ku dan teman2 ku.....
10:02 PM
ho'oh jeng setuju; aku mungkin lagi mimpi di siang bolong, ngarepin datangnya orang (kenapa bukan kita ya?) yg bisa membangkitkan smangad penduduk negri. slogan indonesia bangkit ada, tetapi cepat kempes dengan sdikit hasil.

NiLA Obsidian said...
patriotisme dalam versi kekinian ya....
saya setuju jeng ira....jamannya udah lain...lawan perang udah bukan sesama orang...tp cenderung melawan diri sendiri....atau unjuk diri dengan prestasi....
patriot untuk menjadi pribadi yang lebih baik, akan membantu keluarga bangsa negara dan agama......
*halah*
10:33 PM
yo'i jeng, rasanya memang kudu dari diri sendiri dulu.

rani said...
patriotsm is just a rotten idea from those who actually sacrifice their lifes for it, sementara gue adalah umar yg cuma bisa membuka topi, atau bahkan (sahabat2) bonaga yg realis-pragmatis.
gimana atuh biar patriotis tanpa harus hormat patung2 pahlawan?
7:54 AM
kayaknya gak perlu disragamin ya jeng tata krama menjadi seorang patriot; yg penting ada getar rasa di hati, keinginan berkontribusi, dan kerelaan berkorban untuk tujuan bersama yg lebih besar. patung cuma benda mati; kisah dan jiwa dibaliknya-lah yg penting

yodee said...
i like rani's answer. tho i have no idea who umar and bonaga are
1:23 PM
umar is bajay driver who accompanied nagabonar to go around jakarta visiting heroes cemetery, soedirman statue and soekarno-hatta monument; bonaga is nagabonar's son, modern and educated person

awi said...
entahlah dimana patriotisme itu sekarang. Sepertinya rakyat Indonesia tidak perduli lagi. Tapi saat kita jauh dari negara Indonesia tercinta, nasionalisme dan patriotisme itu kembali datang. Itu terjadi pada saya saat ini, saat mendengar lagu "Indonesia Raya" dan "Tanah Airku" nya Ibu Sud. Tak terasa air mata mengalir.
1:46 PM
aku percaya rasa patriotisme itu akan datang lagi; hidup seperti bandul, kadang ada di di ekstrem kiri, kadang di kanan

Rey said...
you know what? hearing nor singing national anthem (especially when our independence day is celebrated) still makes my eyes wet, my heart pounds so hard (even sometimes I feel like I want to kill someone, hehe). And I ehhmm no, I mean we have red and white flag placed on our desks or PC monitors.
If you think that we also wear green army just like you, sorry to say, you're wrong. We happen to be ordinary people but we're destined to work with the japs and there are many of them (hehehe... no wonder, huh...).
So if some people say that we're not facing the real enemy again this time, that we're facing ourselves as the enemy itself. Well... to be honest with you, i'm still facing the same enemy just like our heroes did, huahahahha... you have no idea how "wonderful" their characters are, hahahha. So I have more tasks than others, I have to fight myself and those japs, hehe...
Btw do you live nearby klp gading? coz i do. And thx for your comment :)
3:23 PM
agree jeng, it's an endless struggle, and not necessarily using army jacket :). at the end, life is more about interdepency; i live around klender area jeng, so it's not that far from gading

pepeng said...
sayang pke bahas inggris...jd aku rada oon bacannya....
tp,kyknya seru tuh.....
when2 mbok pke bhs indo..hehhehe
5:56 PM
mohon maaf bung kalo repot bacanya; smoga lama kelamaan lancar. Jika Singapura dan malaysia bisa maju bahasa enggresnya, kita pun pasti bisa, meski lain penjajahnya :(. salam.

My Alter said...
ternyata...bukan saya saja yang lagi cinta cintanya ama negeri sendiri......:)
ayoo mari kita menghidupkan jiwa patriotisme mulai dari diri sendiri...
bangunlah jiwanya...bangunlah badannya...untuk indoensia raya....:)
6:39 PM
yo'i jeng, meskipun redup tapi pantang padam....

endangwithnadina said...
Saya gak perlu masang bendera tiap hari di rmh, gak ke musium sukarno-hatta, tp saya akan selalu nonton Upacara 17 Agustus-an,sejak kecil sampe sekarang juga ngajak anak2 saya utk nonton. Saya akan nangis kalo ikut nyanyi lagu2 perjuangan di hari itu. Dan jangan coba2 ada org menghina bangsa ini, meski saya tahu banyak kerusakan di dalamnya, karena saya akan langsung menilai negatif org itu terlebih kalau dia adalah org Indonesia sendiri. Kenapa sekarang di sekolah2 tdk ada lagi upacara bendera tiap Senin ya ? Sudah tdk mengalami perang kemerdekaan, tdk pernah ada upacara bendera, bagaimana generasi muda bisa merasakan nasionalismenya?
6:11 AM
jeng, aku juga gak pasang bendera & gruda di rumah, tapi kupikir aku akan pasang utk pengingat; monumen itu pengenang dan tempat yg baik utk sejenak tepekur dan menimbang sumbangsih diri; bangsa ini memang sudah kenyang dinista bangsa lain yg diamini dg kecut oleh bangsa ndiri, yg membuat si pengamin tambah terlihat gak berharga. saatnya jati diri bangsa ini disetubuhkan ketempatnya kembali.

CUPI said...
bagi saya, Indonesia tempat saya dilahirkan, tempat saya dibesarkan, kurang lebihnya adalah negara ku sendiri yg akan ku jaga dan ku cintai .. salam kenal mas, dan terimakasih sudah singgah di blog ku juga :)
4:01 PM
ho'oh bung, mari digetoktularken utk menjdai inspirasi bagi jiwa yg tidur.

Luigi said...
I like this posting.. and I am glad that now at least a growing number of individual started to brought up the subject to the grass-root level.
What it [patriotism] means today, is a collective-consistent-sustainable efforts to get-up and empower the society to become less-pathetic to rebuild the nation from further [mental]destruction from public apathy caused by a growing numbers of corruption cases and low public esteem.
Everyone has a shared-responsibility to make the change happen, and one of them is to bring about the subject[patriotism] and making the grass-roots become more aware that this has been an alarming stage for us to really put things the right way.
Each one of us, you, me and them out there can start collectively.
Thanks for writing about this..
5:30 PM
i fully agree that it should be collective-cosistent-sustainable efforts, where constructive and creative ideas and the subsequent contribution on actions shall be more dominant compared to the commonly harsh criticisms.

bleu said...
Nicely put, as usual.
I like Luigi's definition; it's 'updated' :) Which I interpret as, if everyone is socially-responsible, perhaps patriotism doesn't need to exist...
But the other half of my brain argues what the 'scope' of (the more commonly defined) patriotism really is. Province? Country? Race? World? Why do we, human being, segregate ourselves into these groups? Imagine there's no countries, said Lennon.
My two cents...
6:27 AM
it's an evolution of mind and conscience; at the highest end, i agree, patriotism should have a global context, as we are all citizens of the world. thanks for the small contribution, paid it back :D

rinnie said...
Heii.. the statue of bung karno and hatta remind me of my grandpa, he lives near that park, I used to play there when I was a kid and admired that statue very much in deed. I was proud just to watch the statue, and I am still proud of them till now.
8:49 AM
hope the city adminsitration will upgrade the park and the content someday to make the visit more memorable and enjoyable

Mariskova said...
You know what, in my younger years I belonged to those groups that felt flag-raising ceremony was a matter of 'life and death' :D
Your posting reminds me of those days. I miss them so much.
But, I never could relate between Patriotism and statues, for example. I cannot feel anything for them. Statues, I mean. Patriotism is something that you feel inside. For me, it is the feelings that say: Yes, my country sucks sometimes (all most of the times? hehe), but it is still my beloved country :D
10:40 AM
true, it is the feeling inside; digging the story deeper behind a statue, however, will probably give a different feeling.

kelik said...
rasa inilah yang harus di tumbuhkan di semua penduduk indonesia, ayo bangkit
4:44 PM
mari kita pikir dan kerjakan barengan, smoga bisa berketerusan dan berkelanjutan

dezz said...
patriotism
di mulai dari diri sendiri dengan berbuat jujur serta
memberi suatu yang berguna tuk bangsanya :)
7:23 PM
ho'oh, kayaknya kita udah kehabisan stock "jujur" neh; ayo kita jualan "jujur" dan ciptakan demand-nya.... :D

To get updates on the Aroengbinang Project, subscribe feeds here.

27 comments:

  1. asikkk.. jadi komentator pertama lagi.. hohoo..

    patriotism usually applies to a nation and/or a nation-state, denotes positive and supportive attitudes to a 'fatherland' by individuals and groups..- ini sih versi Wikipedia xP

    patriotism means today? ummbbb...
    mungkin bisa dibilang memberikan kontribusi dalam "memerdekakan" bangsa sekaligus sebagai wujud melanjutkan kemerdekaan yang telah diraih pejuang2 terdahulu.. [duh, saya berasa seperti putri Indonesia yg dikasih pertanyaan oleh dewan juri xD].. kalo saat ini sih mungkin seperti perjuangan atlet2 yg tanding di luar negeri dengan membawa nama bangsa itu kali ya..

    hehe.. kurang mudheng juga sih.. ayoo ayooo, yglain punya definisi dan contoh lain yg lebih "ngena" barangkali? x)

    ReplyDelete
  2. My father fought in World War 2 with Patton's 3rd Army. I learned from him that patriotism is very overrated.

    ReplyDelete
  3. make our society more stronger...that was cross my mind though

    ReplyDelete
  4. i'm shocked to find myself do not know the answer right away, HONESTLY, about what happened to patriotism today.

    i guess i got to have a deep reflection on that. thanks for writing this.

    ReplyDelete
  5. lets see...mmm...i've got it!
    patriotisme itu bangga ama nusa, bangsa, dan bahasa.. (haha! sumpah pemuda sekalee..)
    patriotisme itu berjuang untuk tanah air.
    terakhir, baca&liat pahlawan olimpiade fisika..wah..itu patriotism today..dan mereka adalah patriot2 bangsa..

    ReplyDelete
  6. patriotism denotes positive and supportive attitudes to a motherland by individuals. so, spending money to shop so that the so-called motherland could get more tax money to build the country, is that patriotism?

    ReplyDelete
  7. Right on. As the old saying: "We can't appreciate the future unless we know the past"

    The challenge now is how we can instill this valuable gift to our next generation. It has become even a harder task to do since many of our young men and women are exposed to a reality of corrupt and selfish people who call themselves as servant of the people.

    Though, I hope I will never lose my enthusiasm about this.

    ReplyDelete
  8. on the plus patritotism gives a higher sense of community perhaps.

    on the negative side at it's core there is a them and us kind of think (like racism).

    just wish ppl could have ommunity feelings alone...

    ReplyDelete
  9. patriotism? wow.....klo kita bisa jujur pada diri kita sendiri, berbuat baik pada diri kita sendiri dan lingkungan kita....itu sudah patriotism buat ku...

    Bener nee mas, sampai saat ini klo aku dengar lagu " tanah air yg tidak kulupakan, kan kukenang sepanjang hidupku, walaupun aku pergi jauh......" rasanya masih merinding....dan itu bukan patriotism rasanya, karena aku lebih cenderung egois..terkenang masa mudaku ortu, saudara2 ku dan teman2 ku.....

    ReplyDelete
  10. patriotisme dalam versi kekinian ya....

    saya setuju jeng ira....jamannya udah lain...lawan perang udah bukan sesama orang...tp cenderung melawan diri sendiri....atau unjuk diri dengan prestasi....

    patriot untuk menjadi pribadi yang lebih baik, akan membantu keluarga bangsa negara dan agama......

    *halah*

    ReplyDelete
  11. patriotsm is just a rotten idea from those who actually sacrifice their lifes for it, sementara gue adalah umar yg cuma bisa membuka topi, atau bahkan (sahabat2) bonaga yg realis-pragmatis.

    gimana atuh biar patriotis tanpa harus hormat patung2 pahlawan?

    ReplyDelete
  12. i like rani's answer. tho i have no idea who umar and bonaga are

    ReplyDelete
  13. entahlah dimana patriotisme itu sekarang. Sepertinya rakyat Indonesia tidak perduli lagi. Tapi saat kita jauh dari negara Indonesia tercinta, nasionalisme dan patriotisme itu kembali datang. Itu terjadi pada saya saat ini, saat mendengar lagu "Indonesia Raya" dan "Tanah Airku" nya Ibu Sud. Tak terasa air mata mengalir.

    ReplyDelete
  14. you know what? hearing nor singing national anthem (especially when our independence day is celebrated) still makes my eyes wet, my heart pounds so hard (even sometimes I feel like I want to kill someone, hehe). And I ehhmm no, I mean we have red and white flag placed on our desks or PC monitors.

    If you think that we also wear green army just like you, sorry to say, you're wrong. We happen to be ordinary people but we're destined to work with the japs and there are many of them (hehehe... no wonder, huh...).

    So if some people say that we're not facing the real enemy again this time, that we're facing ourselves as the enemy itself. Well... to be honest with you, i'm still facing the same enemy just like our heroes did, huahahahha... you have no idea how "wonderful" their characters are, hahahha. So I have more tasks than others, I have to fight myself and those japs, hehe...

    Btw do you live nearby klp gading? coz i do. And thx for your comment :)

    ReplyDelete
  15. sayang pke bahas inggris...jd aku rada oon bacannya....
    tp,kyknya seru tuh.....
    when2 mbok pke bhs indo..hehhehe

    ReplyDelete
  16. ternyata...bukan saya saja yang lagi cinta cintanya ama negeri sendiri......:)
    ayoo mari kita menghidupkan jiwa patriotisme mulai dari diri sendiri...
    bangunlah jiwanya...bangunlah badannya...untuk indoensia raya....:)

    ReplyDelete
  17. Saya gak perlu masang bendera tiap hari di rmh, gak ke musium sukarno-hatta, tp saya akan selalu nonton Upacara 17 Agustus-an,sejak kecil sampe sekarang juga ngajak anak2 saya utk nonton. Saya akan nangis kalo ikut nyanyi lagu2 perjuangan di hari itu. Dan jangan coba2 ada org menghina bangsa ini, meski saya tahu banyak kerusakan di dalamnya, karena saya akan langsung menilai negatif org itu terlebih kalau dia adalah org Indonesia sendiri. Kenapa sekarang di sekolah2 tdk ada lagi upacara bendera tiap Senin ya ? Sudah tdk mengalami perang kemerdekaan, tdk pernah ada upacara bendera, bagaimana generasi muda bisa merasakan nasionalismenya?

    ReplyDelete
  18. bagi saya, Indonesia tempat saya dilahirkan, tempat saya dibesarkan, kurang lebihnya adalah negara ku sendiri yg akan ku jaga dan ku cintai .. salam kenal mas, dan terimakasih sudah singgah di blog ku juga :)

    ReplyDelete
  19. I like this posting.. and I am glad that now at least a growing number of individual started to brought up the subject to the grass-root level.

    What it [patriotism] means today, is a collective-consistent-sustainable efforts to get-up and empower the society to become less-pathetic to rebuild the nation from further [mental]destruction from public apathy caused by a growing numbers of corruption cases and low public esteem.

    Everyone has a shared-responsibility to make the change happen, and one of them is to bring about the subject[patriotism] and making the grass-roots become more aware that this has been an alarming stage for us to really put things the right way.

    Each one of us, you, me and them out there can start collectively.

    Thanks for writing about this..

    ReplyDelete
  20. Nicely put, as usual.

    I like Luigi's definition; it's 'updated' :) Which I interpret as, if everyone is socially-responsible, perhaps patriotism doesn't need to exist...

    But the other half of my brain argues what the 'scope' of (the more commonly defined) patriotism really is. Province? Country? Race? World? Why do we, human being, segregate ourselves into these groups? Imagine there's no countries, said Lennon.

    My two cents...

    ReplyDelete
  21. Heii.. the statue of bung karno and hatta remind me of my grandpa, he lives near that park, I used to play there when I was a kid and admired that statue very much in deed. I was proud just to watch the statue, and I am still proud of them till now.

    ReplyDelete
  22. You know what, in my younger years I belonged to those groups that felt flag-raising ceremony was a matter of 'life and death' :D
    Your posting reminds me of those days. I miss them so much.

    But, I never could relate between Patriotism and statues, for example. I cannot feel anything for them. Statues, I mean. Patriotism is something that you feel inside. For me, it is the feelings that say: Yes, my country sucks sometimes (all most of the times? hehe), but it is still my beloved country :D

    ReplyDelete
  23. rasa inilah yang harus di tumbuhkan di semua penduduk indonesia, ayo bangkit

    ReplyDelete
  24. patriotism
    di mulai dari diri sendiri dengan berbuat jujur serta
    memberi suatu yang berguna tuk bangsanya :)

    ReplyDelete
  25. antara merah & putih di bendera, antara indonesia & raya di lagu bangsa, masih terkoyak, entah karena dampak apa, sebuah patriotism yang bukan waktunya dibaca sebagai teori, namun wujud.

    gud writing pak, i love indonesia,

    ReplyDelete
  26. I agree with patriotism is something which you feel inside and statues are something which represent our patriotism.

    ReplyDelete
  27. apakah ptroitisme itu masih ada pada generasi penerus kita??? mudah2an masih tertanaman dalam jiwa generasi penerus kita untuk selamanya, patriotisme itu merupakan tanggung jawab kita semua untuk memajukan bangsa ini yang diwariskan oleh para pejuang terdahulu...kita musti tanggung jawab terhadap hal ini

    ReplyDelete