Sunday, May 06, 2007

Anybody Knows Soesman?

A few months back, I got an e-mail from an unknown person, asking for information about Soesman family. The only person I know from TV shows is only Abadi Soesman, the musician. I don't know however whether he's part of the family. I once tried to Google it, but I found little information about it, and then I forgot to reply the e-mail, until today.

After thinking it over, I decided to publish the e-mail and then reply the e-mail afterwards, with the hope that it may reach a person who knows about the family.

Here's the e-mail:

Hello Sir

I read that you have the name SOESMAN - by aroengbinang project.

My name is Margarethe Soesman, born in Madioen 1939. My great great grand father was Francois (Frans) Joseph Aleaxander. Bogor used to be named Buitenzorg. My great grandfather was Francois J.H. from Bandung.

I am trying to reconstruct my family in Indonesia. I have a picture of the abovenamed grandfather and I believe he was one of the founders of the Java Bank (now Bank of Indonesia). There was a place in Bandoeng that belonged to the familie at that time.

Could you tell me more about what you have found with the name Soesman.

I have lived in the US 50 years now and yet I will always love Indie or Indonesia as it is called today. I still make many Indonesian dishes, like gado-gado, sambal, atjar, nasi goreng, bamie.

I will truly appreciate it, when you can answer my e-mail.
Slamat djalan
Thank you
sincerely,
Margret


Any help, anybody?

Update:
I got a reply from Margret saying thank you for the posting, suggested some corrections on the e-mail, and added below information:

"I have since found out from a different source that FJH Soesman owned land that was part of the Braga. He lived in Bandung on the Dago weg and had build a place there.

He loved horses and he had several. Also loved construction and he had his own Import/Export business on the Braga across from the Javasche Bank."


Lovely comments from:
Nieke, Raffaell, Wieda, Rinnie, Yodee, Awi, Agus Sanjaya, Aribowo, Kana, Hedi, May's, Nila.

Thanks for supporting the Project. If you enjoyed the reading, subscribe it at Feedburner.

16 comments:

  1. horeee! pertaminax! xD

    sorry, I can't help her, sir..
    secara saya juga baru denger tuh nama..

    ummbbb.. baru nyadar..
    kalo nama belakang keluarga itu perlu "dilestarikan" juga ke anak cucu..
    biar lebih gampang ngelihat silsilahnya..

    ReplyDelete
  2. Raffaell8:08 AM

    Untung nama belakang ku aneh, jadi gampang nyarinya, hehehe

    ReplyDelete
  3. wadoooooh....klo Soesman seh banyak..tapi klo Soesman yg ini I am sure..ga pernah tau....sorry

    ReplyDelete
  4. upsss.. don't ask me! I have no idea..

    But that's a good job I think, hari gini mana ada sih orang yang peduli dg nama belakangnya sendiri?

    ReplyDelete
  5. do you think it's just another con e-mail? soon enough she will ask for a donation or some kind?
    because she emailed you out of the blue.... did you ask where did she get your e-mail address?

    ReplyDelete
  6. @Nieke: silsilah penting gak penting; tapi itulah manusia, ada yg lebih seneng nglihat ke belakang; ada yg slalu meihat ke depan; asal jangan berlebihan....

    @Raffaell: nama belakang memang bisa jadi merk..., jadi pembeda bung.

    @wieda: he...he..., take it easy jeng.

    @rinnie: kali2 ada yg mikir siapa tahu ada warisan yg bisa diambil :D

    @yodee: as of now, I will keep thinking positively, until it proves otherwise. Anybody has experience to share?
    Margret, are you going to answer the concerns?

    ReplyDelete
  7. wah aku juga nggak bisa bantu tuh tapi oke banget ya, masih ada orang yg peduli dengan silsilah keluarganya dan dia masih cinta ama Indonesia. very good!

    ReplyDelete
  8. iya saya pikir emang nama keluarga patut untuk diturunkan... oleh karena itu saya memasang nama keluarga di nama2 anak2 saya... semoga Margret bisa bertemu dengan sanak keluarganya...

    ReplyDelete
  9. wah ternyata masih ada juga ya keturunan orang indo yang udah tinggal lama di negeri orang tapi masih bisa masak masakkan indo, napa gak sekalian buka rumah makan khusus masakan indo aja.

    btw untuk masalah dia buat ngumpulin lagi keluarganya, aku gak bisa apa2 soalnya gak kenal sama sekali

    ReplyDelete
  10. @awi: iya jeng, kadang orang merasa seperti tercabut dari akarnya kalau gak tahu asal usulnya.

    @Agus Sanjaya: makin lama jumlah keluarga makin besar, dan makin sulit untuk mengingat dan menelusuri hubungan perkerabatan; nama keluarga jelas bisa membantu; meski pada akhirnya semua kita bersaudara juga

    @ariboowo: ya, ya, meski rasa masakan indonya sudah melenceng skian drajat dari yg kita punya sekarang :D; jadi keingetan saudara2 di Suriname.....

    ReplyDelete
  11. soesman? abadi soesman? kek pernah denger... but i dont know.. cant find it on my memory =9 sory cant help.

    ReplyDelete
  12. Mungkin bisa dicoba di sini atau sana tapi saya sendiri ga tahu bagaimana cara searchingnya.

    ReplyDelete
  13. satu hikmah yang dapat saya ambil di sini
    ternyata nama keluarga itu penting....

    ReplyDelete
  14. ya ampun...sampe segitu nya ya...
    iya ah saya juga mau pake nama keluarga.....tp biasanya nama keluarga sapa yg sih yg paling berpengaruh?

    *nama keluarga tetangga*
    hehehehehe

    ReplyDelete
  15. Yah namanya juga kita lahir di Indo pasti Cinta Indo lah..ngomong-ngomong udah pada makan belum nih..kalo udah bisa minta diajarin gak bikin blog 3 kolom pake blogspot...Mas Aroeng suka yang gelap-gelap templetnya
    Salam kenal buat semua

    ReplyDelete
  16. semoga cepet ketemu, jangan patah semangat terus berjuang sekuat tenaga....apalagi untuk silsilah keluarga...hal itu sangat penting bagi anak cucu yang akan dateng

    ReplyDelete