Tuesday, June 05, 2007

The Dried Well Syndrome

It's been a while that I've become an active blogger. I posted articles once or twice in a week, paid visits to fellow bloggers, shouted at their SBs and left lengthy comments. It becomes part of my daily life already.

A friend recently told me, however, that she actually preferred my old postings. She said that the contents were somewhat original and could give some after thoughts to the reader.

Well, it certainly hit hard right on my head and made me think whether I have really been in a situation of what I now called the Dried Well Syndrome.

I’ve been disturbed for quite a while with a thought about lives of book writers, song writers, musicians, preachers, entertainers, poets, painters, designers, etc. These are professions that require persons to use acquired skills, experiences, creativities and imagination in their memory banks, or wells, to produce masterpiece.

Learning, observation and research, interaction and engagement, dialectic process and periodic contemplation during one’s life will fill-in the wells with plenty of intangible savings that can be withdrawn later whenever a person does his or her creative works.

Normally things are under control at the beginning of a profession, but life’s progressing. Writers that used to make one or to books in a year, are forced to produce more books because of high market demand.
A preacher, who used to speak once or twice a month, suddenly has a full committed schedule for 6 months, even a year, two-three times in a week.

There are times when the productions of creative works are far higher and faster than the fill-in activities. If the situation persists, the well will be dried up. Nothing can be taken out from the well anymore. If there’s any, the quality of the creative works will be terrible. This is what I call the Dried Well Syndrome.

I do like Leo Kristi, a lot. I believe I still can play with my guitar and sing songs of “Anna Rebana”, “Nyanyian Tanah Merdeka”, or “Nyanyian Malam”, even though I had no longer played the songs for more than 5 or even 10 years.
Unfortunately, he’s dried up since several years ago. No more masterpieces.

What about some of our favorite preachers, singers, bands, film directors, painters, sculptors, comedians, trainers, teachers, etc? Have they been caught by the syndrome already?

The syndrome certainly may attack you and me, sooner or later, unless we can avoid the trap, and say no, enough. There will be times when we need to stop the production for a while, to sharpen the saw, and start filling-in the well, before it’s too late.

Thanks for supporting the Project. If you enjoyed the reading, click here to get The Project delivered by E-mail.

11 comments:

  1. Memang terkadang butuh rehat, ya itu tadi, ada kalanya juga perlu mengumpulkan energi untuk berkreasi kembali di keesokan harinya. Dan yang jelas,rehat itu manusiawi...
    :)

    ReplyDelete
  2. pada dasarnya kreativitas itu gak bisa dipaksakan kapan harus keluar. Tapi bisa dikondisikan untuk memancing keluarnya ide-ide cantik utk dituangkan dlm media yg dikehendaki.

    ReplyDelete
  3. Semoga sindromnya gak berlangsung lama yaa mas...

    ReplyDelete
  4. wieda3:14 PM

    waaa.....susah, ga bisa ngasih komen, karena sering saya mempunyai rasa jenuh untuk mengerjakan sesuatu.

    ReplyDelete
  5. berhenti sejenak..lalu lanjutkan lagi....memang perlu Mas! ayo selamat istirahat...

    ReplyDelete
  6. well, mungkin anda benar, tapi entahlah saya gak tau post2 anda yang dulu2 kayak apa, jadi gak bisa bandingin ama recent posts anda yang udah saya baca..
    me/presonally sih think that nothing's wrong in your recent posts kok.. huhu..

    ReplyDelete
  7. susah juga ya .....konsistensi dalam berkarya terutama yg berhubungan dg seni rasanya butuh energi tambahan.....

    yg aku tau seniman itu moody...(hehe...katanya)...makanya salud juga sama seniman2 yg konsisten dalam berkarya....fase kejenuhannya dpt di manage ...meski pasti ada saatnya juga....
    dan butuh rehat untuk terus berjalan lagi menciptakan karya2 nya....

    kalo dipikir2....ga saja yg berhubungan dg seni kho....semua butuh waktu istirahat utk dpt terus melanjutkan perjalanannya....nah rentang waktu sampai merasa perlu beristirahat ini td sama....

    balik lagi ke yg namanya motivasi....

    halaaaaaaahhhhhhhhhhh...ini komen opo posting ya?
    heuheuheu
    seneng bisa main lagi ke sini...:-)

    ReplyDelete
  8. AB, did you happen to change the purpose of your blog somewhere between then and now?

    ReplyDelete
  9. beberapa analisis saya:

    1. Sepakat dengan komen diatas, emang kayaknya ada perubahan tujuan penulisan blog sehingga terkesan tidak konsisten.

    2. terlalu maksa, artinya nulis itu sebagai sbuah KEWAJIBAN karna standar frtekuensi yang dibikin nulis, padahal kagak ada juga editor yang nagihin posting.. aduh gua musti ngepost ni.. aduh gimana yaaa.. tapi gak ada ide yang oke juga.. searching ah.. sapa tau ada ide yang bagus..
    yang akhirnya menghilangkan originalitas.

    3. hidup lagi datar,, penuh dengan rutinitas yang gitu2 aja. gak ada sesuatu yang bisa dijadiin inspirasi nulis karna terlalu BIASA..

    sekian analisis saya.

    P.S : Mandek itu wajarlah.. mending nulis sebulan sekali tapi bener2 ada bahan tulisan daripada rutin tapi musti meras otak gara2 nyaris kehabisan ide..

    ReplyDelete
  10. Anonymous8:26 AM

    Mas Aroeng, kalau diperhatiin di beberapa postingan anda kenapa ya kata my friend selalu dilanjutkan dengan "she"? Kayak teman senam atau teman di salon ajah ...(^_^)

    ReplyDelete
  11. Are you saying the solution to "Writer's Block" is to stop writing? That is pretty much contrary to the generally seen recommendations. Sure, we all need a vacation once in a while, time off work and free from stress, but quitting every time you hit a block will result in failure.

    ReplyDelete