Sunday, November 04, 2007

Sumpah Aroengbinang

Since Sumpah Pemuda (The Youth Oath ) was declared on Sunday, October 28, 1928, no other oath had ever been registered in my memory, at least as strong as the Sumpah Pemuda. There was Tritura (Tri Tuntutan Rakyat, Three People's Demands, at the dawn of the New Order regime), but it was not an oath.

Sumpah Pemuda is a simple but a very powerful one. The youth pledged: "one motherland, one nation, one language: Indonesia". Sumpah Pemuda is still relevant today, and hopefully it will still be relevant until many years to come. I am in need of another oath though. For now let's just call it Sumpah Aroengbinang.

The reason why I call it Sumpah Aroengbinang because it's just an individual oath, not (yet) an oath declared by a group of people who share the idea. The oath says one motherland: Indonesia, two nations: Indonesia and Universe, three languages: Mother's Tongue, Indonesian and English.

The country where my passport or ID Card is issued, and hence I'm recognized as one of its citizens, is my motherland. The land where my duties as citizens shall be delivered. The city where I'm working now to make a living is my livingland, and I have an obligation to contribute something to the land, to the community. If I'm now working in New York, that will be my livingland.

I was born from a mother and father of Javanese origin. I accept it. My allegiance is, however, to the Indonesian, my national identity. I may say, I am an Indonesian of Javanese origin. I'm fine with it. I'm also citizen of the Universe, however, not only the earth. There are obligations and rights that I shall deliver and get as citizen of the Universe. Global warming may only affect earth, but outer space explorations and nuclear testings, may affect the whole Universe.

I speak Javanese, albeit rarely. It's my mother's tongue. I shall keep using it. I have learned Javanese script, the "hanacaraka". I shall keep it alive as well. The language and the alphabet shall be maintained. It's a precious heritage.
I accept Indonesian as the language of my motherland, and use it to communicate with fellow citizens at work and in other social occasions. As a citizen of Universe, however, I also acknowledge English as the main language to connect me with fellow citizens of the Universe.

The three languages have to be used in daily basis, as language can be mastered if it is practiced everyday. I need TV and radio stations fully broadcasted in Javanese without the need to fly to Jogja. For those who are not from Javanese origin, just replace "Javanese" with your mother's tongue, you need the same thing. TV-stations at each province that use local language shall therefore be broadcasted nationwide. We have so many languages and dialects in Indonesia, and all of those precious heritage shall stay alive and grow.

I also need TV channels and radio stations fully broadcasted in English. It will certainly help people like me a lot. I can buy books written in English easily, but they are still quite expensive for ordinary people. I can watch evening news and programs in English, but I still have to subscribe to a cable-TV, or just satisfy with a short news at a couple of local stations. Local newspaper and magazine written in English are available, but still rare for reasons that can be easily understood.

Well, I was just wondering whether there are fellow Indonesian citizens who will be willing to join me to make a declaration. If all ethnics are represented, then I will propose to name it Sumpah Indonesia.

12 comments:

  1. walahhhh setuju buanget aku mas.... selalu saya berfikir secara universal..ngga secara Indonesia...jadi pandangannya lebih luas...
    Iam Indonesian, I am Javanese and I am universal....yuhuiiiiiii

    ReplyDelete
  2. escoret3:33 PM

    ini bahas apa tho..???
    maap,ga lancar bhs inggris...

    ReplyDelete
  3. Mas, aku cuma iso ngomong "Jayalah Indonesia ku"... :)

    ReplyDelete
  4. @amethys: emang beda jeng kalau orang udah keluar dari tempurung seperti sampeyan :D

    @escoret: intinya sumpah pemuda mungkin sudah saatnya diperkaya menjadi sumpah Indonesia bung, satu tanah air, dua bangsa, 3 bahasa...

    @manler: iya bung "Jayalah Indonesia ku" dan jayalah jagad rayaku... :)

    ReplyDelete
  5. Wahh, saya dulu udah pernah baca posting ini, tapi belum berani komentar... hehehe

    Saya, silly, cuma bisa bahasa Indonesia dan bahasa Inggris, yang lain SEHARUSNYA bisa, as my blood were mix with that 'sukuisme" hehehe...

    Urang enteu tiasa sunda, lamun saeutik2 mah... okelahhh... Menado dikit2 jo, tapi torang suka sekali deng masakan manado kua, hehehe.. sulawesi, wah ini apalagi... dikit sekali,... Jepang sedikit2 bisa, nahhhh... Jawa sedikit juga, lah wong tiap diajarin ama bokap, malah ledek2an :D)...

    Yang ada justru "perang kata2"... dan berakhir dengan kekalahan pihak yang lebih tua... (jelas dong, energi sini khan masih polll, yang satu udah diabisin 60 thn buat mikir, hahahahahahaha)

    Wiss pakdhe, tetep using tiga bahasa yah (as on this sentence, :D)

    salam,
    -silly-

    ReplyDelete
  6. @silly: nduk, nek komen mbok jangan ganti2 nama lho ...
    soal turunan, weh, bruntung banget punya darah turunan yg banyak ragam, banyak sodara, banyak makanan gratis he...he....
    Nek beradu argumen sama orang tua, mbok ya ngalah dikit lho nduk..., kasih voor gitu, kalau ngambek susah lho sembuhnya... :D

    ReplyDelete
  7. saya lahir di Jawa,
    besar di sunda,
    gede di Jakarta,

    tapi cuman bisa bahasa Indonesia,
    hahaha ... =)

    * pak, sudah saya link di
    footer halaman depan

    http://uangpanas.com

    please link back with text
    "lowongan kerja sambilan"

    thanx for the exchange =)

    ReplyDelete
  8. Loh, ganti2 nama piye toh pakdhe?, la wong silly pake nama ini terus khan???...

    Maksute username kali yah, soalnya yg ini link-nya ke blogspot. Tapi khan disitu ra ono postingane (hahaha, kok jadi suka bahasa jawa, papa pasti seneng ini saya mulai make bahasa jawa... dulu2 ngikut2 mama dan teteh, pake bahasa sunda... itupun dikit2 :D).

    Soal darah turunan banyak... iya seneng banget. tapi paling pusing kalo ada sodara datang dari jepang, gak bisa ngobrolnya, hehehe. Kulit dan wajah, malah nurun ke anak, gak ke silly... sebel, :(

    (hahaha, nyaris curhat colongan ttg si pak Tua, untung nyadar kalo ini blog pakdhe, dan tidak sedang membahas orang yang udah tua,.. :D jadi saya hapus lagi... (psst, sebetulnya karena saya berasa tadi ada yang nampar saya, ahakahakhakahkak... pakdhe berasa nampar saya gak... enggak yach?.. Ahh, hantu mungkin, hi..hi..)

    Apa???... Hantu???... haduh, saya pulang dulu ya pakdhe, disini udah gelap... ada hantu yang suka nampar2 lagi kalo kita komentar panjang2... Takut ah, pulang dulu yahhh... :-)

    Parenggg...
    -silly-

    ReplyDelete
  9. @Admin: weh, jadi keingetan anak2ku tuh gak bisa bahasa jawa dan gak bisa juga bahasa ibunya, bahasa mandailing... :)

    @Silly-stupid: nah, tiga komen terakhir ada yang pakai silly ada yang pakai silly-stupid, piye hayo...
    di sini memang gelap nduk, gak ada lampunya. apa iya ada hantunya ya :D

    ReplyDelete
  10. inget pak Hardi, becton dickinson, soko wates? aku anak-e pak Hardi

    Sakeng Becton >> Ecolab >> Retired >> Oxfam Aceh ...

    neng omah bapakku yo ngomong jowo karo ibu, tapi aku ra iso ngomong jowo, hehehe....

    * anyway, linknya yg ke uangpanas.com salah tuh pak...

    ReplyDelete
  11. berbagai suku agama dan ras bhasa yang ada tetapi kita tetap bangsa Indonesia yang Satu....jayalah bangsa Indonesia ku

    ReplyDelete
  12. sumpah pemuda yah, kapan pun dimana pun kita harus tetep menjunjung sumpah pemuda itu karena banyak hal2 yang harus berpedoman pada sumpah pemuda itu untuk persatuan dan kesatuan bangsa

    ReplyDelete