Saturday, December 01, 2007

The funny Quickie Express

I went to Setiabudi building this afternoon after dropping off Dewi at Mal Ambasador to take knitting course. The original purpose was only to pick up my Fujitsu sub-notebook at Fujitsu service center. I replaced the deteriorated touch mouse, the two broken hinges, and the totally unreadable bad sectors hard disk. It seems that it fell down, and the cost of the negligence was Rp.2.2 million.

Then came the idea of taking lunch, as it's noon time already. After taking a delicious hot dog "economic" set lunch at the second floor, which was not economic at all as it costed me Rp.40,000, then came another idea, watching movie. Being alone didn't stop me to move my legs to the cinema at the third floor. I was recommended by a friend to watch Quickie Express, a movie directed by Dimas Djayadiningrat.

The smart metropolitan satire adult life comedy are played by Tora Sudiro as Jojo, Amink as Marley -seemingly because of his hair style-, Lukman Sardi as Piktor (popular acronym of pikiran kotor, a dirty mind).

I arrived just in time, as when I was on the way to the ticketing box, the announcer was informing the moviegoers that the theater 4 door has been opened. I sat quitely at the E-row, as there was no one to talk to.

From the beginning shots until the end, it loaded with lots of scenes that made my teeth and my mouth completely dried up, and my stomach aching happily. The movie not only gives nutrition for the eyes, but for the mind and heart as well.

The crossed-eyed supervisor with unique heavy local dialect who gives instruction to Jojo on how to safely clean the floor is quite funny and entertaining. Whilst the instruction is simple and clear, but Jojo still screws it up.
He's a perfect loser, until life brings him to Mudakir, the Hunter for male escort or gigolo, played solidly by Tino Saroengallo, both in vocal and act.

The funniest scenes are those in the gigolos' training rooms, from the full size woman body sex doll to the scenes when an instructor teaches Jojo, Marley and Piktor erotic dance. The erotic dance is quite refreshing, even for males. I was just wondering of what's in the women minds when they're watching it.

Praise shall be awarded to senior actors such as Ira Maya Sopha, Rudy Wowor and Tio Pakusadewo who showed their quality of acts and vocals. Ira plays Mona, wife of a mafia boss Jan Pieter Gunarto (Rudy Wowor), who demands exclusive gigolo service from Jojo and later falls in love with him.

Jojo, however, falls in love with Lila, played charmfully by a new comer Sandra Dewi, who happens to be Mona's daughter. Jojo just knew the bitter fact when he's invited to celebrate Lila's birthday at her familiy's home.

Life becomes more complicated to Jojo when Jan Pieter Gunarto, who's a gay, also falls in love with him. Jojo brings back Jan's memories of his dead boyfriend, who was murdered by Jan's bodygurd because of jealousy. I didn't recognize Tio Pakusadewo who played convincingly as the cruel body guard until my daughter told me.

Quickie Express is definitely the best movie that I saw since Nagabonar-2. The script writer, Joko Anwar, definitely deserves to get a praise for the smart script. It's not totally perfect I should say, as there could be few improvements here and there. Nia Dinata, through her Kalyana Shira Films that produced the movie, deserves also a praise for exploring the uncommon theme of juicy underground lives in big cities like Jakarta.

The movie has been more than a week in the cinema, since November 22. If you haven't got a chance to see it, do go to your favorite place to watch it. It's highly recommended, a 4.5 stars movie out of 5.

25 comments:

  1. "Quickie Express is definitely the best movie that I saw since Nagabonar-2"

    ehhmm.. maav boss. bisa saya ingatkan, emang CUMA quickie express film yang anda tonton setelah nagabonar 2..

    banyak film bagus lain. sering nonton makanya.

    hoohoho.. lain kali saya temenin deh. tapi buruan yaa.. keburu saya nonton duluan. hehehe..

    ReplyDelete
  2. aduhhh...senengnya masih bisa nonton...aku sih boro2 sempet nonton..perasaan kangen banget nonton di bioskop..semenjak punya anak gak ada kesempeten buat nonton lagi..film terakhir yang aku tonton disini harry potter n chamber of secret...udah lama banget kan tuh...hehehe

    ReplyDelete
  3. @thedyingdarkangel: tul juga ya :D, makanya kalau diajak nonton jangan banyak alasan ya.

    @Bintang: sama nasibnya jeng he...he..., kudu lebih banyak nonton, seminggu skali setidaknya

    ReplyDelete
  4. Mas,
    Is it really that good?
    once on dvd, then i'll ask somebody to send it here:)
    Have you watch American gangster or Lions of the Lambs yet? It's a must see!
    btw, I subscribe your blog through the feedburner, ok

    ReplyDelete
  5. crushdew9:48 AM

    setuju....bagus dan lucu (jujur bukan karena didirect ma Dimas Djay, hehehe..), bayangin keluarga yang rumit kek keluarga Mona, weksss, bikin sakit perut...meski juga baru nonton semalem di jakarta theatre

    udah daftar member bwt nonton jiffest, Om?

    ReplyDelete
  6. jadi pingin tahu, soalnya banyak yg ngomongin film ini. kalo film indonesia, nggak tega beli dvd bajakannya yak..

    ReplyDelete
  7. sorry ya mas, kalau menurut saya mah dibanding filem filem nia dinata yang lain, quickie express kayaknya biasa biasa aja. terlalu dibuat buat.

    ReplyDelete
  8. @TASH: jeng, the movie's quite refreshing to me. Haven't got a chance to watch American gangster or Lions of the Lambs yet. I certainly missed a lot of good movies... Will find it.
    Thanks jeng for subscribing, I do the same.

    @crushdew: emang sodaraan sama ms Djay ya nduk :D.
    Daftar-nya gimana nduk bwt nonton jiffest? Boleh nitip? :)

    @mpokb: nonton deh mpok, sambil ngopi juga boleh, hati2 tersedak ya :D

    @heRRu: emang akunya koq bung yang kurang nonton film bagus he....he...., baca tuh komen anakku yg paling atas :D

    ReplyDelete
  9. Jalan-jalan malam mingguan ala Mas Bambang rupanya begini... Nganterin istri [ato anak ya? Dewi ini] trus ngambil servisan leptop, makan and nonton pilem sendiri.

    Belom sempat nonton, jadi bingung, ada yang bilang bagus, ada juga yang seperti Herru bilang, ga begitu bagus...

    ReplyDelete
  10. Kocakkk abis film nya..Setuju banget deh...ide ceritanya menarik banget Mas! Cuman kadang gak konsisten aja, kayaknya setting nya"jadul" gitu...tp kok ya ada kata-kata lapto, trs "Handphone yang slim", dan ada duit seribuan yang edar sekarang...
    Tapi yahhh bisa di maklumi lahhh...
    Secara keseluruhannnn..PUAS!!!!
    Apalagi, ternyata Jojo sangat realistis yang akhirnya menjadi "pemburu" :)

    ReplyDelete
  11. hehehe...yang diatas ada yangkurang ketikkk..maksudnya laptop ---> bukan lapto:P

    ReplyDelete
  12. eleuh.. si Bapak masih sempat nonton, hmm... :)

    btw, heran aja ma Aming bisa jadi Gig's yang paling laris :P

    ReplyDelete
  13. @isnuansa: itulah jeng kalau anak2 udah pada gede susah cari waktu bareng, kmana-mana jadi ndiri kek orang ilang :D
    Nonton saja gih, gak usah bingung2, kalo nyesel teriak deh, aku ganti dua kali lipet :D

    @Ros Marya Yasintha: endingnya emang TOP jeng, he...he....

    @mitora in life: yeee, gitu aja masih diledekin kurang nonton nduk sama si kutukuprit :)
    Aming laris karena nggilani hiiiiiii.... :D

    ReplyDelete
  14. Aku gak tega nonton sendiri, ninggalin tjah-tjah imoet-ku. Padahal niy film kayaknya gak boelh ditonton rame2 ma anak2 yak? :p

    Suwun sedayanipun, Mas. Waaa, jadi rapi... :D

    ReplyDelete
  15. jadi penasaran banget pengen nonton film inih....dah banyak banget rekan blogger yah bilang film ini layak tonton...
    moga bentar lagi dah bisa diliat di you tube... :P

    ReplyDelete
  16. @Dew: itu film komedi buat orang dewasa ndukk, gak boleh bawa anak2...

    @ichaAwe: weh keknya di kbri kudu muterin film2 indo nih jeng...

    ReplyDelete
  17. my girlfriend just told me that she just watched this movie today, and she said she couldn't stop laughing, haha.. someone should upload it in youtube, I hate to watch it there, I'd rather watch movies in DVD but where can I get Indonesian moveiw here?

    anyway, it's been long time since my last visit here, how're you Pak Aroeng?

    ReplyDelete
  18. ketiban sapi qurban8:14 AM

    Gak bisa masuk ke komentator nomer satu...

    ReplyDelete
  19. Cassava8:53 AM

    Wah ketinggalan deh aku....nonton DVD nya aja hehehe, oh ya bang ada resep Cassava bisa dijadikan alternatif Bensin baca deh di sini

    ReplyDelete
  20. pops,,,,,
    pnasaran pgn nonton,,,,,
    ntar klo balik cm awak sndiri lg yg nonton.....huhuhu,,,,,

    skalian,,,,,
    HP awak rusak lagi nih,,,,,
    bliin yg baru yak.....?
    hehehehehehe,,,,,

    ReplyDelete
  21. Quickie mantap sekali!
    Saya nonton ga berhenti-berhenti ketawa... :D
    Nonton sendirian asik juga ngga? Tampaknya asik juga ya dari ceritanya.. Hehe.

    Ngomong-ngomong, dari film ini saya jadi punya pendapat baru tentang Mbak Nia Dinata:
    Mbak Nia itu terpengaruh Hollywood banget... Iya ngga sih?

    But I don't think it's a bad thing...

    ReplyDelete
  22. @Yuki Tobing: i'm fine bung, hope you do the same there; maybe you need to wait until the original dvd available...:)

    @ketiban sapi qurban: nomor itu kadang penting kadang gak nduk :D

    @Cassava: nonton di bioskop bisa sambil dengerin berbagai ragam cara orang ketawa bung, dari yg malu2 sampai yg malu2in :D

    @Bram: nonton di situ saja gih, kalau pulang ya udah gak diputer di bioskop kaleee; kalo masih ada ditemenin deh..., mom juga blum koq.
    Pakai cdma-esia saja ya...:)

    @Audrey Cornu: enakan juga nonton rame2 nduk daripada ngakak ndiri...:)
    Ngaruh mempengaruhi gak buruk koq nduk, selagi ngikutin sekuens observe - imitate - practice - liberate - innovate..., jadi spiral ke atas, ke keluruhan yang lebih tinggi

    ReplyDelete
  23. @adhini: 'tul, hukumnya wajib untuk ditonton... :D

    ReplyDelete
  24. I always seem to enjoy watching Tora Sudiro flicks. I thought The Gathering was hilarious and I've been meaning to watch My Name is Dick (looks very funny as well).

    ReplyDelete