Saturday, March 15, 2008

Top Commenter Widget

It's been sometimes that I gave up looking for a widget that can display the top commenters in TAP (The Aroengbinang Project), as a form of appreciation to those who frequently click the "Post a Comment" link at the bottom of an article and took the time to compose and post their comments in TAP.

It was last night when I was Googling for a blogger widget that can display most viewed posts that I stumbled on a search result which was not related with the popular post that I was looking for, but with the long abandoned Top Commenter widget instead. It's like confirming the wisdom of Paulo Coelho in the Alchemist that if you dream of something, the whole universe will (finally) conspire to help you to make it happen.

It's Amanda, the Blogger Buster, who has wonderfully created a very simple one click widget installer that requires no sweat to install the widget at the side-bar of our blog.

What I did was just four simple steps:

  • replace "yourblogname.yourdomain.com" with "aroengbinang.blogspot.com"

  • in the "Filter your name", replace "yourName" with "aroengbinang", the name that I use to reply comments, so that it will be excluded from the top commenter list.

  • click the "Customize" button, then
  • click "Add to Blogg >>" button.
The last thing we need to do is to move the position of the widget at the location that we want it to be. Enjoy and say thanks a million to Amanda.

28 comments:

  1. Baru tau ada widget kaya' gini :)

    ReplyDelete
  2. It is really a good widget as you can show your appreciation to those who have come to your blog and kindly leave comments. Is it by any chance the writer of the widget has the widget for Wordpress? If you could, please visit my humble new blog. I have added your link in my fellow bloggers.

    ReplyDelete
  3. Thanks mas infonya. Tapi tampaknya widget tsb cuma mengenali namanya saja, bukan URL-nya. Terbukti ketika saya menuliskan nama lengkap atau sekedar Aris, lsg dibedakan menjadi 2 nama (meski penyebutan URLnya tetap sama).

    ReplyDelete
  4. I used yahoo! pipe before to get top commentators, but it's messy so I deleted it from my blog, but I'm giving this widget a go. Thanks for letting us know about this! Cheers.

    ReplyDelete
  5. @Blogger-Holic: sssammma bung :)

    @Agus Sanjaya: there's a widget for wordpress as well, see TAP mirror at htt://aroengbinang.wordpress.com

    @Aris Heru Utomo: iya bung Aris, widget-nya ngenalin nama, bukan ip address atau url-nya...

    @Finally Woken: my pleasure jeng :)

    ReplyDelete
  6. There are really some wonderful widgets like that out there now. I may have to drag myself into the computing present and check some of them out. Thanks for the information!

    ReplyDelete
  7. eagle taunya juga di blognya kang anang...

    ReplyDelete
  8. @Ken Albin: it's true, and some of them are really nice to have...

    @Mr. Eagle: bw yg membawa berkah ya...

    ReplyDelete
  9. too late for blogger, I looked for this widget before and unfortunately could not find it. just after I moved to self hosted blog, this widget came to existence, haha.

    ReplyDelete
  10. dr blog anang jg baru nyambung mksdnya :)
    aku jg baru mau nyoba neh kalo sempet :)
    btw sapa tau kalo ini ngetrend bisa timbul award lg buat komentator terbanyak hehe..

    ReplyDelete
  11. Mas, just an info that the widget works beautifully and perfectly. Cheers!

    ReplyDelete
  12. mas bambang... pa kabar? :)
    lagi-lagi ilmu yg berguna nih.. ntar ta' praktekin.. :)

    ReplyDelete
  13. @yuki tobing: just need a little patient sometimes :)

    @Mama Rafi: tul juga tuh jeng, bikin award untuk komen terbanyak setip bulannya ya... hmmm, apaan ya awardnya :)

    @Finally Woken: yeah, it's easy to install and cool jeng...

    @nadia febina: hi jeng, kabarnya lagi berjuang ngebunuh kuman batuk yang masih setia menempel di tenggorokan nih... :). udah di pasang?

    ReplyDelete
  14. "... the wisdom of Paulo Coelho in the Alchemist that if you dream of something, the whole universe will (finally) conspire to help you to make it happen."

    Ada versi Indonesianya, dari Yohanes Surya, fisikawan dari UI. Mestakung ... ketika kita dlm sikon kepepet, jika kita berusaha sekuat tenaga, maka akan terjadi SEMESTA ALAM MENDUKUNG, katanya. Apa Yohanes Surya sekedar mentranslate saja ya?

    ReplyDelete
  15. @ira.1: weh mungkin saja ya jeng; bisa juga si penulis mendapat inspirasi darinya... yg pasti Paulo menerbitkan bukunya sekitar 19 tahun yang lalu...

    ReplyDelete
  16. Wahhh... asyik juga tuh kalo pasang widget. Tapi om, widget niy nanti nyusahin yg buka blog kita gk ya.. maksudnya butuh waktu lebih dr biasanya tuk ngakses page blog kita? Btw, thanks ya dah mampir ke blogku:)

    ReplyDelete
  17. @intan: ada juga sih widget yg nyusahin waktu buka blog, beberapa sudah saya buang, beberapa masih ada karena dibutuhkan. widget ini gak lama bukanya koq.

    ReplyDelete
  18. Just added the widget, btw gak langsung muncul ya nama-namanya?

    Thanks for the useful info though :)

    ReplyDelete
  19. @Ecky: my pleasure jeng. emang gak langsung muncul ya, bisa jadi lagi sibuk ngitung2-in :D. It works well now ya, congrats!

    ReplyDelete
  20. yagmurunsesiorg.blogspot.com7:40 PM

    Thanks wery good subject : )
    yagmurunsesiorg.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. ngetes ajah... kalo gak bisa juga... saya bunuh diri nich... bunuh diri nich...

    **asah2 pisau ama arit** :-)

    ReplyDelete
  22. @yagmurunsesiorg: be my guest :)

    @silly stupid: wis berhasil nduk. pisau sama aritnya dipakai buat potong rumput wae di halaman blakang saja ya... gimana kabar durennya? :D

    ReplyDelete
  23. Hakahakahak... Ndak jadi "blah duren" pak dhe (eh, aku boleh panggil pak dhe gak???, walaupun kalo liat fotonya mah masih muda banget, hihihi :-) ). Yang ada minggu kelabu sama pria 60-an yang udah kadaluarsa, tapi masih keukeuh pengen dibilang muda :D

    Sometimes, life is too misterious to be understood...

    (lha???... kok malah curhat culongan disini, hakahkahakhak... Thank you so much Pak Aroengbinang, I'm so honoured knowing nice person like you).

    *nyembah-nyembah*
    *pulang potong rumput* :-)

    ReplyDelete
  24. @Silly-stupid: yo wis nduk, disimpen wae dulu durennya biar tambah wangi. :)
    usia dg prasaan muda emang suka gak sejalan ndukk :D
    as i said ndukk, when a person looked so nice, that's because his or her dark sides were sleeping silently undisturbed... nobody's perfect nduk...

    ReplyDelete
  25. This widget is AWESOME and look at me (^^,) Weeepeeeyy... i'm at the top list ege ege ege...

    Don't you dare steal my spot!! (Yes I'm talkin' to YOU!)

    !@_@!

    hehe

    ReplyDelete
  26. @Trisna: it seems that you will be at the top for a long time to come nduk, provided that you don't provoke windmill :D

    ReplyDelete
  27. Thanks for detailing this! I have been looking around for sometime also on how to do this.

    Did you ever get any layout errors after installing it?

    ReplyDelete
  28. @Asia'h: I have never got errors since installation actually is quite simple. Just make sure that you have followed every step and no typo..

    ReplyDelete