Saturday, May 03, 2008

Author below Post Title

After reading SBoentaran first posting in TAP (The Aroengbinang Project) and the comments posted, I saw the need to move author's name from the bottom of the article to the top of the post, right below the post title, as this will provide clearer information to the readers.

It took me sometime to find the information I need from the web, and as usual I relied on Google's search engine to get it done. Google can help us better when we use the right keywords to get what we want. The selection as well as the sequence of the words may produce a big difference in the search results.

Based on that information, here are the steps I took to move author's name to row below The Post Title:
  1. Go to Dashboard, Layout.

  2. Click "Edit" link on bottom right of "Blog Posts" column

  3. On the "Arrange Items", press and drag "Posted by ...." and place it on the row below "Post Title".
    Move also the time stamp "at ....AM".

  4. Scroll down and click "Save Changes"


Next you will work on the html template

  1. Click "Edit HTML"

  2. Click "Download Full Template", save it in your computer to back up the template so you can upload it if things went wrong. It's a must step to do.

  3. Check mark "Expand Widget Templates"

  4. Press Alt-e-f, type 'post-author' and hit enter to find below tags:

    <span class='post-author'>
    <b:if cond='data:top.showAuthor'>
    <data:top.authorLabel/>
    <data:post.author/>
    </b:if>
    </span>
    <span class='post-timestamp'>
    <b:if cond='data:top.showTimestamp'>
    <data:top.timestampLabel/>
    <b:if cond='data:post.url'>
    <a class='timestamp-link' expr:href='data:post.url' title='permanent link'>
    <data:post.timestamp/></a>
    </b:if>
    </b:if>
    </span>

    Highlight all of them, and cut.

  5. Press Ctrl-F, type 'post-title', and find below tags:
    <h3 class='post-title'>
    <b:if cond='data:post.link'>
    <a expr:href='data:post.link'>
    <data:post.title/></a>
    <b:else/>
    <b:if cond='data:post.url'>
    <a expr:href='data:post.url'>
    <data:post.title/></a>
    <b:else/>
    <data:post.title/>
    </b:if>
    </b:if>
    </h3>

    Right after </h3>, paste the tags from step no. 4.

  6. I put another tags to change font size, type and color. Here's my complete tags as a reference, I put them right after the </h3>:

    <font color='#777777'><i><b> <span class='post-author'>
    <b:if cond='data:top.showAuthor'>
    <data:top.authorLabel/>
    <data:post.author/>
    </b:if>
    </span>

    <span class='post-timestamp'>
    <b:if cond='data:top.showTimestamp'>
    <data:top.timestampLabel/>
    <b:if cond='data:post.url'>
    <a class='timestamp-link' expr:href='data:post.url' title='permanent link'>
    <data:post.timestamp/></a>
    </b:if>
    </b:if>
    </span></b></i></font>
    </b:if>
    <p/>

    The <p/> is needed to give a space between the author's name and the first row of the articles.

  7. Click "Preview", and if it works well, click "Save Templates" and you are done.

14 comments:

  1. Thanks for sharing this info Mr.Aroengbinang, although i already gives up hope putting my name under the post title, hmm... can you give me tips how to get lots of subscribers? (am looking at your readers= >200)

    ReplyDelete
  2. Nduk, I have an opinion that not many people will voluntarily subscribe to a blog, either through email or feedreader, and hence sometimes we need to proactively approach and help them to subscribe. It's all sweat on our parts nduk, and kindness on the other end :). Check your email, and you will learn one of the lessons.

    ReplyDelete
  3. Wis pakdhe, pindah wordpress ajah, lebih gampang, penulisnya juga langsung bisa ditampilin dibawah judul. Sperti bocah tua itu... sayang dia sedang tidak bersemangat ngeblog karena "bekas pacar"-nya sedang butuh ditemenin terus... :D

    OOT, I found the Paulo Coelho's blog BY ACCIDENT !!!(thanks to Google), and I found my self fell in LOVE with all of his books. Goshhh... After reading his blog,.. If I got the chance, I'd loved to buy all of his books, especially Eleven Minutes (arghh, katanya ini yg paling sensual and touching), By the River of Piedra I sat down and wept, Veronica Decides to Die (menye2 nih, hehehe, but I like all things about love), The Flowing river, and of course The witch of portobello. (people said the Alchemist is famous too, but after reading the summary, I didn't feel the 'chemistry'.. so, I'd rather postpone to buy that book later).

    I just happened to read some of the opinions regarding Paulo. Some people don't like him for being a person of heart more than a person of mind. Well, I like Coelho for being real to himself and trusting God and his heart. In my opinion, It's obvious that sometimes the heart and the mind do clash, am I right? :D (kalo enggak stuju tak timpuk loh!!! :P )

    Ya ampun, I should have post this comment on your article about the witch of portobello, hahahaha... wis lahh, as usual, saya emang gak pernah bisa comment pendek2.

    Maafkan daku yach pakhde...
    *big grin*

    Btw, Apa khabar?, seems that you were so busy these days. Goodluck on every project you're done this week and for the next week.

    warmest regards,
    silly

    ReplyDelete
  4. Oiiiichh... got no time for that, if i have to do all that, work, blog, maintain my social network, maintain ppl... then, my face will popped up at the newspaper -- "obituary section" hahahaha
    O_o

    ReplyDelete
  5. @Silly: WP itu bagusnya semuanya sudah jadi nduk, templatenya juga keren2. Buat yang gak suka kutak-katik html keknya cocok. Keknya aku masih betah di blogspot, karena kutak-katik kadang menyenangkan juga.
    Smoga mama tetap semangat ya nduk, salam juga buat papa.

    Ya emang sih, gak semua orang bisa senang dengan Paulo Coelho. Eleven Minutes aku blum beli, By the River of Piedra keknya aku beli edisi terjemahannya tapi nyelip entah di mana :), Veronica Decides to Die uah baca, The Flowing river belum beli. the Alchemist itu berapa kali aku juga tunda beli, sampai saatnya buku itu manggil2 buat dibeli dan dibaca :D.

    The heart and the mind emang sering berantem koq nduk, demikian juga dengan soul dan body. Wis pokoke selalu dalam keadaan dinamis sampai suatu ketika keempatnya berjalan dalam irama yang harmonis, beriringan menuju satu tujuan yang sama.

    Kabar baik dan buruk nduk, sebagaimana jalannya kehidupan ini :).

    @Trisna: one a time nduk, then you will be able to handle it. Women are good in doing multitsaking though. With your style nduk, you'll be able to get readers and subscribers a lote easier than TAP.

    ReplyDelete
  6. wah rajin amat bung... tapi emang makin hari TAP makin banyak pengunjungnya yah... salut en semoga sukses selalu...

    ReplyDelete
  7. Karena ga bisa utak atik (kalau utak atik bukannya makin bagus, malah kacau)...jadi ya pakai WP aja...itupun begitu WP ada perubahan....perlu waktu lagi untuk memahami.

    ReplyDelete
  8. @Silly: memang sih, pakai WP lebih gampang. Tp ngutak-ngatik kode di blogger malah bikin ilmu HTML saya nambah lho:D

    ReplyDelete
  9. @ghozan: rajin pangkal pintar bung :).

    @edratna‬: iya kadang memang melelahkan dan kebentur-bentur, tetapi setelah berhasil ada kepuasan tersendiri.
    @junjungpurba‬: ho'oh, setuju bung... :)

    ReplyDelete
  10. Thanks sharingnya mas. Bener rajin pangkal pintar, tapi butuh ketekunan utk melototin teks2 html. Saya kadang malah suka gak fokus kalau lagi utak atik jadinya malah lama. Kayaknya perlu belajar tekun seperti mas Aroengbinag nich.

    ReplyDelete
  11. Iya nih, thanks ya mas atas infonya :D btw emang harus teliti tuk bisa ngotak ngatik blog ya? Jadi tantangan tersendiri tuk bisa merubah penampilan blog kita :-)

    ReplyDelete
  12. @Aris Heru Utomo: keknya tiap orang jari2nya punya kecenderungan beda2 ya bung; ada yg pinter metik gitar, mencet tombol piano, mencet keyboard ngutak-ngatik html he...he.... Yang penting seneng bung..:)

    @Noer: berangkat dari keinginan untuk memperbaiki apa yang ada, melirik-lirik blog tetangga kalau2 ada yang bagus ditambah dengan sedikit imajinasi... :)

    ReplyDelete
  13. Interesting article! You're so diligent!

    ReplyDelete
  14. Really interesting article.Thanks for sharing such kind of great information with us.I really appreciate it.Keep it up.Keep blogging.

    ReplyDelete